De week van de overgang: Kom uit voor je overgangsklachten

​De week van de overgang: Kom uit voor je overgangsklachten

 In de week van de overgang pleiten veel artsen, verpleegkundigen en coaches voor meer communicatie over de overgang. Praten over de overgang doen velen van ons niet graag. We doen er over het algemeen maar een beetje lacherig over. De overgang, daar praat je misschien over met een goede vriendin, maar daar blijft het vaak bij. Dit imago is onterecht. Sterker nog: dit onderwerp links te laten liggen kan zelfs gevaarlijk zijn. Het is belangrijk dat vrouwen weten op welke klachten zij moeten letten en wanneer een bezoekje aan de huisarts verstandig is. Het onderwerp bespreekbaar maken is de eerste stap in de goede richting. Wil jij tips hoe je jouw overgang bespreek kunt maken en waar je op moet letten? Lees dan zeker verder!

Waarom is verstandig om de overgang te bespreken?
Het onderwerp ‘de overgang’ bevindt zich nog steeds in een taboessfeer. Op de een of andere manier praten mensen er liever niet over. Deze gedachte wordt mede gecreëerd door het vervelende idee dat we door onze omgeving dan als zwak worden bestempeld. Vrijwel iedere vrouw loopt in de overgang tegen obstakels aan die je niet zomaar uit de weg gaat en die ook zeker niet onderschat mogen worden. De overgang is niet alleen een opvliegertje hier en daar, zoals de meesten misschien denken. Zit je met vragen als: waarom kan ik me moeilijk concentreren? Hoe kan het dat ik continue moe ben? Hoezo zit ik niet lekker in mijn vel? Waarom vliegen de kilo’s er opeens aan? Dit zijn veelgestelde vragen en je bent niet de enige die zich zo voelt. Het is daarom belangrijk om zeker niet met je vragen te blijven rondlopen. Probeer jouw problemen bespreekbaar te maken met je man, kinderen, vrienden, collega’s of eventueel een arts/specialist.

 

3 tips om jouw overgang bespreekbaar te maken
Tip 1: Vertel jouw overgangsklachten
Door mensen om je heen te vertellen dat je in de overgang zit, maakt nog niet het verschil. Veel mensen, bijvoorbeeld mannen en kinderen, hebben vaak geen idee wat de overgang precies inhoudt. Ze zijn er misschien van op de hoogte dat de menstruatie dan uitblijft maar verder? Daarbij komt ook dat de overgang erg persoonlijk is. Het is daarom handig om te vertellen wat de overgang met jou doet. Hoe voel je je nou echt? Wat kunnen de mensen in jouw omgeving ervan merken? Maar nog belangrijker: hoe kunnen zij er het beste mee omgaan volgens jou?

Tip 2: Werkgeversbegrip
Uit statistieken van het CBS blijkt dat vrouwen in de leeftijdscategorie 45-55 jaar eerder een kans hebben om uit te vallen dan vrouwen tussen de 25-45. Ruim een derde van het verzuim is toe te schrijven aan de menopauze (bron: Zilveren Kruis). Dit cijfer zou een stuk lager kunnen zijn als het onderwerp ‘de overgang’ meer bespreekbaar wordt gemaakt op de werkvloer. Probeer het open gesprek aan te gaan, ook al vind je dit misschien spannend. Vertel je HR-manager of leidinggevende tegen welke problemen je aanloopt en probeer samen naar oplossingen te zoeken. Kun je misschien vaker pauzes nemen? Kun je meer vanuit huis werken? Of kan je werkplek mogelijk worden aangepast? Dit zijn handige vragen om over na te denken.

Tip 3: Bespreek je klachten met een professional
Sommige klachten kunnen te persoonlijk zijn en wil je om deze reden misschien niet met iedereen bespreken. Wat voor verhaal dit ook, reden genoeg om er niet mee rond te blijven lopen. Heb je er ooit aan gedacht om de hulp van een professional in te schakelen? Bij een professional kun je altijd terecht met je vragen en zorgen. Het kan zo zijn dat jouw lichaam hormonaal uit balans is. Het is dan fijn om meer over jouw hormonen te weten te komen door een Hormone Check te doen. De Hormone Check is een uitgebalanceerde combinatie van testen, metingen en lab aanvragen om jouw gezondheid en jouw hormoonwaardes in kaart te brengen. 

Alles in ons lichaam is ‘connected’. Sommige klachten worden veroorzaakt door schommelende hormonen, andere weer door leefstijl. Daarnaast kan een kleine leefstijl aanpassing hormonale klachten verminderen. En soms is juist Hormonale Substitutie Therapie geïndiceerd. De Hormone Check geeft inzicht in jouw hormoonbalans, jouw gezondheid en jouw levensstijl. De Hormone Check van Holland Health Clinic duurt circa een uur. Via de metingen, bloedafname en testen krijg je uiteindelijk een totaalbeeld van jouw huidige hormoonbalans en jouw leefstijl.  In een persoonlijk consult met jouw arts. Op deze manier geven wij jou inzicht wat je (eenvoudig) kan aanpassen om klachten te verminderen. Soms is medicatie (Hormonale Subsitutie Therapie) de beste oplossing. Ook op dit vlak krijg je persoonlijk advies over de verschillende opties door jouw arts. Benieuwd geworden wat een Hormone Check voor jou kan betekenen? Boek hier dan eenvoudig jouw Hormone Check.