After cancer care

8 tips om gezond te blijven na kanker

 

Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Kanker is moeilijk. Diagnose en behandeling kunnen beangstigend en uitputtend zijn, en zelfs nadat je die hindernissen hebt overwonnen, moet je leren hoe je je een weg door het leven kunt banen als overlevende van kanker. Met de moderne geneeskunde leven miljoenen overlevenden niet alleen langer, maar leren ze ook om vitaler te leven. En een van de beste manieren om dat te doen, is door stappen te ondernemen om je gezondheid onder controle te krijgen. In dit artikel worden 8 tips gegeven die helpen bij het leggen van de basis voor jouw vitale gezondheidsjaren. Benieuwd geworden? Lees dan zeker verder. 

 

Niet roken 

Je hebt het natuurlijk al eerder gehoord. Maar als je rookt, is het beste wat je als overlevende kunt doen, stoppen. Roken verlaagt het risico op het ontwikkelen van een tweede kanker, evenals op hartaandoeningen en beroertes. Ja, het is moeilijk. Maar het is verre van onmogelijk. Blijf proberen en geef zeker niet op! Het duurt vaak zes of zeven pogingen voordat je voorgoed stopt.

 

Vermijd ‘tweedehands’ roken

Als je niet rookt, en zelfs als je dat wel doet, blijf dan uit de buurt van passief roken. Het is niet zo erg als zelf roken, maar tijd doorbrengen op rokerige plaatsen kan het risico op kanker en hartaandoeningen verder verhogen. Probeer daarom rokerige bars en restaurants te vermijden. Zorg daarnaast voor een niet-rokende werkplek. Tot slot is het functioneel om je huis rookvrij te maken en niet toe te geven aan rokende echtgenoten, kinderen of vrienden.

 

Regelmatige beweging 

Het is voor veel mensen moeilijk om lichaamsbeweging in hun schema te passen. Voor overlevenden van wie de normale routines zo onderbroken zijn en die misschien net een behandeling hebben ondergaan, kan het zelfs nog moeilijker zijn. Maar de voordelen van regelmatige activiteit maken het de moeite waard om deze beweging in te passen, zelfs voor degenen die midden in de behandeling zitten. Uit onderzoek is gebleken dat regelmatige beweging niet alleen de gezondheid verbetert, maar ook de stemming en helpt om kanker-gerelateerde vermoeidheid tegen te gaan. Regelmatige lichaamsbeweging kan het risico op herhaling verlagen en het risico op andere chronische ziekten helpen verminderen. 

 

Probeer elke dag minstens 30 minuten aërobe activiteit te krijgen (zoals stevig wandelen). Meer is nog beter. Het is ook belangrijk om in krachttraining te passen. Bouw tot 2 of meer keer per week op. Het werkt motiverend en effectief om lichamelijke activiteiten te kiezen die je echt leuk vindt. Veel dingen tellen namelijk als lichaamsbeweging, zoals tuinieren, dansen en de hond uitlaten. Probeer er daarnaast simpelweg een gewoonte van te maken door er elke dag dezelfde tijd voor te reserveren. Elke dag net voor de lunch of ‘s ochtends vroeg voor je ontbijt. Blijf daarnaast gemotiveerd door er samen op uit te gaan, dit maakt jouw lichaamsbeweging leuker. 

 

Behoud een gezond gewicht 

Met de stress, bijwerkingen van de behandeling en veranderingen in de routine die een diagnose van kanker met zich meebrengt, kan het voor overlevenden moeilijk zijn om het gewicht onder controle te houden. Toch is het handhaven van een gezond gewicht – of op zijn minst niet aankomen – een belangrijk doel waar alle overlevenden op zouden moeten schieten. Naast niet roken is het het allerbelangrijkste dat u kunt doen om uw gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren. Het behouden van een gezond gewicht is al mogelijk met de volgende eenvoudige vier stappen: 

  • Beperk de tijd voor de tv en computer.
  • Integreer fysieke activiteit en beweging in uw leven.
  • Eet een dieet dat rijk is aan fruit, groenten en volle granen.
  • Kies kleinere porties en eet langzamer.

 

Een gezond dieet 

Als overlevende kan het moeilijk zijn om een gezond dieet na te streven. In boeken, artikelen en websites worden ‘wonderdiëten’ genoemd, maar de realiteit is dat gezond eten voor kankerpatiënten hetzelfde is als voor alle anderen. Een gezond dieet kan helpen het gewicht onder controle te houden, jouw lichaam de voedingsstoffen te geven die het nodig heeft en de energie die je nodig hebt om een ​​drukke dag door te komen. Key is om je te concentreren op fruit, groenten, volle granen en rood vlees tot een minimum beperken. Het is ook belangrijk om minder slechte vetten (verzadigd en transvet) te gebruiken en vaker voor gezonde vetten (meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten) te kiezen. Elke dag een 100 procent DV-multivitamine met foliumzuur innemen is daarbij een geweldige aanvulling op jouw dagelijkse voeding. 

 

Drink alcohol met mate 

Alcohol kan een gecompliceerde kwestie zijn, vooral voor overlevenden. Alcoholconsumptie kan het het risico op een latere kanker vergroten. Bovendien kan alcohol voor sommigen een ongezonde manier worden om met de fysieke en emotionele stress van kanker om te gaan. Als je niet drinkt, probeer dan niet de behoefte te ontwikkelen om te beginnen. Als je dat doet, houd het dan op een matig niveau (één drankje per dag voor vrouwen, één tot twee glazen per dag voor mannen). 

 

Sociaal contact 

Er zit veel kracht in verbonden blijven met vrienden, familie en andere overlevenden van kanker. Bijblijven en voortbouwen op een sociaal netwerk kan de kwaliteit van leven – en mogelijk zelfs de prognose – bij overlevenden van kanker aanzienlijk verbeteren. Zelfs bij mensen met veel steun van familie en vrienden, kan kanker isolerend lijken, dus het kan enige moeite kosten om deze relaties in stand te houden. Het onderhouden van sociale contacten is mogelijk makkelijk met de volgende tips:

  • Plan elke week een tijd om samen te zijn met vrienden of familie.
  • Ga regelmatig naar de steungroepen van overlevenden, wat een geweldige plek kan zijn om gevoelens en zorgen te delen met mensen die soortgelijke dingen hebben meegemaakt.
  • Gebruik technologie in uw voordeel. Sociale media, realtime video en ouderwetse telefoons en e-mail zijn geweldige manieren om in contact te komen met familie, vrienden en andere overlevenden.

 

Check, check, dubbelcheck

Als overlevende is er niets belangrijker dan naar jouw regelmatige controles na de behandeling te gaan met jouw huisarts en oncologieteam. Deze bezoeken zijn niet alleen de sleutel tot jouw gezondheid als overlevende, maar ook geweldige plekken om jouw zorgen of vragen over jouw gezondheid te delen. Word een team met uw artsen om je gezondheidsbehoeften te beheren. Naast eventuele vervolg tests die specifiek zijn voor uw kanker, is het ook belangrijk om aanbevolen screening tests te blijven krijgen voor andere kankers en voor risicofactoren voor hartaandoeningen, diabetes en osteoporose.

 

Wil je graag extra begeleiding om ongezonde patronen te veranderen? Als overlevende kan het moeilijk zijn om een gezond dieet na te streven, zeker als je hier alleen voor staat. Vanuit ons team van preventieve specialisten krijg jij begeleiding, houvast en extra controle op jouw inspanningen en motivatie op weg naar een gezonde leefstijl. Jouw specifieke behoeftes en uitgesproken ambities vergen een gedegen professioneel programma. Persoonlijk en in jouw tempo. Ben jij benieuwd of het Health Control Programma bij jou past of wil je meer informatie? Klik dan hier om gratis kennis te maken.