Saskia en haar rol als Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut

Saskia en haar rol als Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut

Onlangs heeft Saskia het laatste deel van haar opleiding Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut succesvol afgerond. Zo dat is een mond vol! En dat is niet voor niets…. Saskia helpt graag andere mensen zich gezond, energiek en goed te voelen. Wat doet Saskia precies? Wat is het verschil tussen het Health en Weight Control Programma en wat zijn haar 3 Healthy Tips? Je leest het allemaal in dit interview.  

‘Voorheen was ik al opgeleid en aan het werk als  Orthomoleculair Adviseur & Voedingsdeskundige maar nu ook officieel als therapeut. Het fijne van mijn nieuw behaalde HBO-diploma is, dat mijn consulten voor cliënten met een aanvullende verzekering deels vergoed worden.’

Wat doet een Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut?

De orthomoleculaire geneeskunde is gebaseerd op het herstellen en stimuleren van de eigen geneeskracht. ‘Orthos’ komt uit het Grieks en betekent juist of gezond, en ‘moleculair’ betekent met betrekking tot de moleculen in het lichaam. ‘Epigenetica’ wil zeggen ‘op’ of ‘boven’ de genen. Epigenetische factoren zoals bijvoorbeeld stress, milieu, beweging en voeding bepalen uiteindelijk welke genen er gebruikt worden en bepalen ook de kwaliteit van de uitkomst. Als Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut kijk je naar het zelfherstellend vermogen van het lichaam met behulp van de juiste voeding en leefstijl. Deze factoren spelen vaak een sleutelrol als het gaat om niet ziek worden of herstellen van een ziekte. Een orthomoleculair therapeut evalueert de voeding en leefstijl van een persoon om na te gaan waar het ‘fout’ loopt. We gaan op zoek naar de oorzaak en bouwen vanuit daaruit op.’ 

Wat is jouw rol binnen de begeleidingsprogramma’s?

‘Voordat een cliënt bij mij komt, heeft deze al een Health Check of Hormone Check gehad bij één van onze artsen. Door de uitkomst van de check en het daarbij behorende medisch onderbouwde rapport heb ik deels al inzicht in de gezondheid en leefstijl. Na een daaropvolgende eerste intake bij mij, krijg ik een totaalbeeld van mijn cliënt en kan ik een persoonlijk advies afgeven met de daarbij behorende begeleiding. Het totaalbeeld is opgebouwd uit de 5 pijlers: mind, motion, measurements, motivation en metabolics.’

Vervolgens ga ik aan de slag met mijn cliënt. Vaak zie ik dat de wil er is maar het toch heel lastig is om in je eentje een verandering door te gaan en met name vol te houden. Begeleiding, zoals die stok achter de deur en regelmatig advies op maat van een team met professionals, helpt je dan enorm om jouw gezondheidsdoelen te bereiken. Bij Holland Health Clinic hebben we verschillende begeleidingsprogramma’s. Aan de hand van de behoefte en mogelijkheden van de cliënt zijn er verschillende opties mogelijk. 

Wat is het verschil tussen het Weight Control Programma en Health Control Programma? 

Bij beide programma’s geef ik voeding- en leefstijladvies maar bij het Weight Control Programma ligt de nadruk nog meer op de voeding en is er een intensievere begeleiding. Ik begeleid mijn cliënten naar een gezond gewicht en gezonde leefstijl. Voeding is dus een belangrijke pijler. Maar ook beweging; hoeveel stappen zet iemand? Is er genoeg inspanning? Maar heel belangrijk: is er daarna ook genoeg ontspanning? Ik heb wekelijks persoonlijk contact en metingen met mijn cliënten. Daarnaast coach ik hen via de Holland Health Clinic App en kunnen zij mij via de deze app vragen stellen. Verder geef ik wekelijkse tips & tricks per mail, ontvangen zij een lifestyle planner en heerlijke gezonde recepten. 

Het Health Control Programma focust zich meer op persoonlijke begeleiding naar een gezondere jij zonder klachten. Hier zoomen we meer in op de specifieke klachten en proberen deze vanuit de oorzaak aan te pakken. Dit kunnen verschillende klachten zijn zoals maag- darm en leverklachten maar ook een hormonale disbalans of huidproblemen.  

Wat is jouw nummer één gezondheidsdoelstelling? 

‘De 80/20 regel! 80% zo gezond mogelijk eten volgens ‘het boekje’. En 20% eten waar jij enorm van geniet; dat stukje chocolade, dat bakje chips of eens een glaasje wijn. Als kliniek staan we heel erg voor duurzaam nieuwe gewoontes creëren. Wij staan niet achter strenge crashdiëten die vaak zorgen voor het bekende jojo-effect. Wij vinden het mooi om samen met onze cliënten gezonde gewoontes te creëren die bij hen passen en die zij de rest van hun leven bij zich kunnen dragen en die iets heel natuurlijks voor hen worden. Het is niet namelijk niet natuurlijk om te zeggen ‘ik snoep nooit meer’. That’s life! Als je de 80/20 regel volgt dan ben je hartstikke gezond en goed bezig!’

Wat zijn voorbeelden van cliënten die je hebt geholpen hun doelen te bereiken? 

‘Met het Weight Control Programma begeleidde ik een cliënt met overgewicht. Zij volgde heel intensief het programma. Ik analyseerde haar voeding en leefstijl en ging samen met haar op zoek naar gewoonten die bij haar leken te passen. Zo kreeg zij handvatten en tools die haar meer grip op haar gezonde leefstijl gaven.’ 

Saskia geeft aan dat er niet één dieet is dat voor iedereen werkt. Mensen zijn namelijk allemaal anders en uniek. Welke voeding goed is voor de één, kan voor de ander niet goed werken. ‘Ik analyseerde welke voeding goed voor haar was en monitorde dit maandenlang. Met als prachtig resultaat; een dame die uiteindelijk 25 kilo is afgevallen. Je ziet haar nu echt stralen en ik ben zo ontzettend trots op haar!’

‘Een ander voorbeeld is een man die ik begeleidde in het Health Control Programma. Hij had al jaren last van buikpijn en kwam er maar niet vanaf. Na een uitgebreide intake en evaluatie van zijn voeding en leefstijl, hebben we ook een voedselintolerantie test ingezet. Zo kon ik achterhalen waar het leek mis te gaan in de spijsvertering en welke eventuele voedselintoleranties er waren. Vervolgens konden we zijn voeding hierop aanpassen en bepalen welke producten dan wel en niet geschikt voor hem waren. Stap voor stap probeerden we de darmwand en het darmslijmvlies weer op te bouwen door gezonde voeding & ondersteunende supplementen. Met als prachtig resultaat: een cliënt die geen buikpijn en spijsverteringsproblemen meer heeft. 

 

Wat zijn jouw 3 Healthy Tips die je graag aan iedereen mee wilt geven:

  1. Numero uno tip van Saskia! Probeer minimaal 450 gram groente per dag te eten. Voor de meesten is hierin het grootste gezondheidsvoordeel te behalen. Door voldoende groenten te eten krijg je genoeg vezels, vitaminen en mineralen binnen. Het helpt bij afvallen en je darmen zullen je dankbaar zijn. Varieer ook in je groentes. 
  2. Goede vetten zijn heel gezond, vermijd ze niet! Zo zijn ze belangrijk voor het goed functioneren van je immuunsysteem, het zijn de bouwstenen voor de aanmaak van hormonen en bieden bescherming tegen ontstekingen. Daarnaast dragen ze bij aan onze spijsvertering en zijn ze een belangrijke energiebron. Gezonde vetten zitten bijvoorbeeld in noten, avocado, vette vis, zaden en pitten. 
  3. Probeer de verborgen suikers te vermijden. Kijk eens op de verpakkingen van producten, hoeveel suiker zit er eigenlijk in? 1 suikerklontje is ongeveer 4  gram. Deel het aantal gram suiker door 4 en dan kun je eenvoudig aflezen hoeveel suikerklontjes er in zitten. Mijn tip is daarom ook: probeer zo min mogelijk uit pakjes te eten. Zo bepaal je zelf hoeveel suiker je binnenkrijgt. Toch iets uit een pakje? Vergelijk eens verpakkingen en maak zo een weloverwogen keuze. 

Heb je behoefte aan begeleiding naar een gezondere jij? Is je wil er wel, maar vind je het lastig om in je eentje een verandering door te gaan en weet je niet goed hoe? Dat begrijpen we! Wij staan daarom voor jou klaar om advies op maat te geven en jou te helpen in het proces van gezonde keuzes maken. Aan de hand van jouw behoeftes en mogelijkheden zijn er verschillende opties mogelijk. Benieuwd welk programma bij jou past en hoe wij jou kunnen helpen? Boek dan hier jouw afspraak in.